Make your own free website on Tripod.com
начало биография фотоси творчество репертоар контакти

 

          Опитвам се да подредя хронологично и да проследя един творчески път, който сега е в своя най-зрял период. Непре-къснато усещам импулсивна любов и пристрастеност, които следват някаква своя логика, често необяснима за другите. Различни са професионалните дейности на композитора, които той упражнява през годините – пианист, диригент, музикален ръководител, хормайстор. Различни жанрово са и композиторските му опуси. В стилово отношение и до днес в музиката му немският късен романтизъм и експресионизъм и Владигеровата пищност естествено се вграждат в присъщата му източна “Хачатуряновска” чувствителност – едно творчество, проследено отблизо през годините. Влюбен е в града, в който се е родил и израснал и десетилетия живее, и затова ако ранните му произведения са по стихове и текстове на арменски поети и писатели, то повечето от последвалите оркестрови и камерно-инструментални опуси, вокални цикли и песни са вдъхновени от един музикално-поетичен образ – Варна е метафора на всичко, тя е любовта и българската същност. Години наред творчеството и името на Арам Берберян – Датèв е държано в изолация от столичния музикално-обществен живот, затова пък сега работи във и за Германия, където вече е получил още през 1982 година професионални признания, висока оценка с професура. В Германия се появяват и последните му зрели опуси: “Крайлсхаймски импресии”, Втора симфония “Германска”, както и нови преработени редакции на по-ранни вокални произведения по стихове на германската поетеса от Берлин - Силвия Шайл. Тук е редно да се отбележат и получените международни признания през последното десетилетие на отминаващото столетие – за творчеството му и за многостранната му музикално-професионална дейност: Номинации от САЩ и Англия, включването му в световни енциклопедии, биографични справочници, високи отличия и награди, и удостояването му от САЩ 1998г. с “Културен докторат” (статус д-р) – “За принос и заслуги”.
          От прозвучалите в авторския концерт творби (12.Май 2000 г. зала “Филип Кутев” – СБК – в рамките на “Нова Бълг. Професионална музика 2000”) многократно бих слушала лиричния цикъл от 8 песни – импресии за сопран “Над синята безбрежност на морето.” по стихове на Кольо Севов в немски превод на Силвия Шайл, вдъхновено изпълнени от София Хитова. В последното десетилетие са писани и другите изпълнени в програмата проиведения: Концерт за цигулка и оркестър в памет на Панчо Владигеров с участието на младата и талантлива цигуларка Радмила Петрова, виолончеловата импресия-поема “Настроение” солистка Евг. Любчева и 4-те Рондели “Пътища, гробове и гари…” по стихове на Атанас Стоев. И всичките – с клавирното участие на композитора.
          Музиката за деца и забавната музика са друго музикално изкушение за Арам Берберян – Датèв. Цикълът “Лятно настроение” из “Музика за деца”, отново по стихове на Силвия Шайл, очевидно много е допаднал на артистичните СРЕБЪРНИ ЗВЪНЧЕТА от Варна и неуморимата им ръководителка Ангелина Милева: - на по-голямата възрастова група - с мюзикълната звучност и възможности за сценични превъплощения, а на малките – със запомнящите се мелодични и раздвижени песнички.
         
         
Ст. н.с. Д-р Елисавета Вълчинова – Чендова
Българска Академия на Науките – София
Съюз на Българските Композитори - София

 
« Назад                     Напред »

 
начало биография фотоси творчество репертоар контакти

 This site is designed and hosted by Double Horn Music 2001©